torstai 6. helmikuuta 2014

Urheilun estetiikkaa

Olympialaiset ovat alkaneet. Mediassa on paljon kirjoitettu Putinin mahtipontisista, ainakin investointimielessä olevista kisoista, joita rasittaa korruptio ja kestämättömyyden periaate. Kestämättömyyden periaattella tarkoitetaan sitä, että rakennukset olympiakohteissa on sanottu olevan kertakäyttöisiä ja tuskin palvelevat subtrooppisen alueen talviurheilua. Osa saatetaan muuttaa muuhun käyttötarkoitukseen, osa siirretään alueelta pois. Itselle Sotchi on vahvasti se paikka entisessä Neuvostoliitossa, missä isoäitini kävi 60-luvulla kylpylälomilla.

Olympialaisten talviurheilukisat pidettiin ensi kerran 1924, Chamonix´ssa. Sitä ennen joitakin talviurheilulajeja oli pidetty kesäolympialaisten yhteydessä kuten esimerkiksi luistelu Lontoossa, vuonna 1908.

       "Kuolemanrangaistus uhkasi niitä naimisissa olevia naisia, jotka pyrkivät antiikin olympiakisojen kilpailupaikalle. Olympiassa naisilta ei ollut kielletty ainoastaan kilpaileminen, vaan heillä ei ollut mitään asiaa edes katsomon puolelle. Nykyaikaisten olympiakisojen mitaleista naiset pääsivät sen sijaan kilpailemaan jo toisen olympiadin kisoissa Pariisissa 1900, jolloin lajeina olivat tennis ja golf. Seuraavissa olympialaisissa ”naisellisina” lajeina ohjelmaan lisättiin ensin jousiammunta (1904) ja sitten taitoluistelu (1908)" Lähde: Suomen Urheilumuseo. 





Ajat ovat muuttuneet sadassa vuodessa. Naiset saavat urheilla lajeissa kuin lajeissa, sekä kesä- ja talviolympialaisissa. Sotchi tekee siltä osin myös historiaa. Naiset ovat ensi kertaa mukana myös mäkihypyssä. Onko aiemmin mäkihyppy ollut niin miehekäs laji, ettei naisilla ole ollut olympiatasolla sinne asiaa? Nuo tornikotkathan ovat lähes anorektisia pahimmillaan. Peruste ei voi kuitenkaan olla vaarallisuudella, myös harrastajien vähyys on perusteluna laimea, puhumattakaan lajin terveysvaikutuksista naisten anatomiaan lääketieteellisesti. Olympialaisissa on paljon vaarallisempiakin lajeja.

       "Kaikki naisten paikat ja kudokset ovat ohuempia ja herkempiä kuin miehellä, ja naisten arvokkuutta, kauneutta ja herkkyyttä tulee vaalia. Väsyttävät ja rankat aktiviteetit aiheuttavatkin reumatismia, lihasten heikkoutta, uupumusta, ennenaikaista vanhenemista ja mikä pahinta vaarantaa naisen kyvyn tuottaa jälkeläisiä" kirjoittaa Donald Walker vuonna 1836 teoksessa Physical Exercises for Ladies.   

BBC online päällä. Käynnissä naisten slopestyle karsinta. Tyttäreni syö kalaa vuoroin sormin, vuoroin haarukalla. Suomalainen Enni laskee. Hieno hyppy. Tyttäreni taputtaa. Kilpailijoista näkee hyvän mielen, rentouden ja lajinautinnon. Tunnelmaa kohottava musiikki soi taustalla. Lajihan on suorastaan esteettistä. Kilpailijat eivät näytä hikoilevan ja hymyilevät vain. Siis selkeä "naistenlaji" ainakin sata vuotta vanhan määritelmän mukaan.

Laskemisen estetiikka Japanissa: taivas, meri, vuoret, puut,
minä ja puolisoni.












Japanissa otetusta kuvasta on toista vuotta. Vaikka sielläkin tuli kaaduttua, uuvuttua ja hikoiltua ei se estänyt minua saamasta lapsia. Onneksi maailma on muuttunut edes vähän paremmaksi urheiluasenteiden osalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...